1. Design for en sirkulær økonomi
Det gjelder å gjøre det riktig fra starten av og tenke på hele produktlivet. Allerede ved designen av et batteri kan produsenter sørge for at det vil bli gjenvunnet på en enkel og effektiv måte i fremtiden.
Trend: I EUs kommende batterilovgivning stilles det flere krav til at nye batterier skal inneholde gjenvunne materialer og at gjenbruk og gjenvinning skal bli enklere. Stadig flere foretak har tydelige mål om å redusere sin miljøpåvirkning. Skal de lykkes med det, spiller produktutvikling en viktig rolle.
Løsning: Les hva Stena Recyclings ekspert sier om sirkulær produktdesign.
2. Produksjon med redusert klimapåvirkning
Bruk av gjenvunne materialer reduserer batteriets klimaavtrykk. Det er mer klimasmart å bruke råvarer fra gjenvunne materialer enn å ta av planetens urørte ressurser.
Trend: Elektrifiseringen øker i en stadig raskere takt. Det pågår en global jakt etter de begrensede mengdene av råvarer som kreves for å produsere litium-ionbatterier.
Løsning: På Stena Recyclings gjenvinningsanlegg fremstilles flere millioner tonn med gjenvunnet materiale hvert år. Råvarene hjelper foretak med å redusere sin klimapåvirkning. Gjennom ulike satsninger kan vi produsere flere av råvarene som behøves i den videre elektrifiseringen.
3. Produktanvendelse – møte forbrukernes krav
Trend: Forbrukernes forventninger til bærekraft blir stadig viktigere ved kjøpsbeslutningen. Batterier som består av flere gjenvunne materialer og kan gjenvinnes, vil hjelpe produsenter å tiltrekke kunder. Da Stena Recycling spurte tusen forbrukere, svarte 92 prosent at de forventer at produsenter bruker mer gjenvunnet materiale. 86 prosent mener det er viktig å få vite at et produkt kan gjenvinnes.
4. Innsamling, transport og sporbarhet
En trygg håndtering av batterier er viktig for å forebygge for eksempel branner, uansett hvor batteriene håndteres.
Trend: I EUs lovforslag legges det stor vekt på sporbarhet. Blant annet har det blitt foreslått et batteripass der all informasjon om batteriet skal ligge samlet. Det skal omfatte alt fra materialinnhold til instruksjoner for transport og korrekt gjenvinning.
Løsning: Med 160 gjenvinningsanlegg kan vi samle inn batterier og annet avfall fra 70 000 kunder i alle slags bransjer. Egne batterisentre blir etablert på alle våre markeder.
Med det rette innsamlingsutstyret kan batterier håndteres og transporteres på en trygg måte. I Sverige samarbeider Stena Recycling med et tjuetalls store gjenvinningssentraler for en tidlig utsortering av batteridrevne produkter fra husholdninger. Det muliggjør en mer effektiv og sikker gjenvinning i neste trinn. Et annet eksempel er Safebox, en robust stålkasse vi har utviklet for å transportere bilbatterier på en sikker måte. Håndteringen av batteriet dokumenteres hele veien for en god sporbarhet.
5. Sortering for gjenbruk eller gjenvinning
Brukte batterier kan håndteres på forskjellige måter. De kan gå til gjenbruk, noe som betyr at produktlivet forlenges, eller de kan gå rett til gjenvinning.
Trend: En viktig årsak til fokuset på mer gjenbruk i energilover, er den utfordrende kapasitetsmangelen på elektrisitet i samfunnet. EU vil stimulere til mer gjenbruk og gjenvinning for å beskytte fremtidens batterimaterialer. De nye kravene som ventes å komme, vil påvirke både produksjonsindustrien og gjenvinningsforetak.
Løsning: På Stena Recyclings Battery Centers vurderes batterienes ytelse. Hvis de er i god stand, kan kjøretøybatterier få et fortsatt produktliv og gå til gjenbruk. Batteriet gjenvinnes dersom det er tomt.
6. Utlading og demontering
Et brukt bilbatteri kan inneholde opptil 600 volt, det vil si nesten dobbelt så mye som det vi får fra vanlige stikkontakter. Derfor er sikkerheten viktig i hvert trinn.
Trend: Litium-ionbatterier forårsaker stadig oftere brann. I EUs lovforslag stilles det krav til at produsenter skal merke batterier med informasjon som bidrar til en sikker håndtering og gjenvinning.
Løsning: På Stena Recyclings Battery Centers er det strenge regler for hvordan batterier skal tappes for strøm, og i tillegg er våre medarbeideres høye kompetanse en nøkkelfaktor for sikker håndtering. Batteriskallet demonteres og plast, metaller og andre materialer gjenvinnes.
7. Gjenvinning – råvarer for nye batterier
I gjenvinningsprosessene avgjøres det hvor mye materiale som skal utvinnes og brukes i nye batterier. Råvarer skal holde høy kvalitet og erstatte jomfruelig materiale.
Trend: Både foretak og lovgivere driver utviklingen i retning av økt gjenvinning av batterier. Her kan du lese mer om kravene EU vil stille til gjenvinningen.
Løsning: Stena Recycling har en rekke satsningsområder for å utvikle batterigjenvinningen. I Halmstad bygges det et anlegg for gjenvinning av litium-ionbatterier fra både kjøretøyer og elektronikk. På anlegget skal black mass, en materialblanding av kobolt, litium, nikkel og andre batterimaterialer, utvinnes fra batterier fra kunder i Norden, Polen, Tyskland og andre deler av Europa. Den beste tilgjengelige teknikken til å bli brukt i prosessen. Anlegget kan også oppskaleres for voksende batterivolum på markedet.
Gjennom et samarbeid med Johnson & Matthey kan materialene foredles med avanserte kjemiske prosesser og bli kvalitetsråvarer for produksjon av nye batterier.
8. Gammelt batteri blir nytt batteri
Bruken av gjenvunne materialer bidrar til et redusert klimaavtrykk i produksjonen av et nytt batteri. Dessuten kan vi spare råvarer det er begrenset tilgang til på planeten. Gjenvinning bidrar derfor til at tilgangen til kobolt, litium, nikkel og andre viktige batterimaterialer er sikret også inn i fremtiden.
Oversikt: EU vil stille krav til økt bruk av gjenvunne råvarer i nye batterier. EU vil at det allerede fra 2027 skal foreligge åpen informasjon om hvor mye gjenvunnet kobolt, litium, nikkel og bly som brukes i et nytt batteri. Kravet til mengden gjenvunnet materiale som skal brukes, foreslås å økes drastisk mellom 2030 og 2035.
Løsning: Gjennom et globalt nettverk selger Stena Recycling gjenvunne materialer til pålitelige kjøpere.