Sortering
For å ha oversikt over alt som går ut av virksomheten, må du vite hvordan avfallet bør sorteres. Å ha riktig beholder og å vite hvilket avfall som skal hvor, er grunnleggende. I tillegg er det viktig å ha rutiner for transporten. Det er lurt å ha logger for alt avfall som forlater virksomheten, slik at dere vet hvordan dere håndterer deres del av gjenvinningen. I tillegg er det bra å sortere grundig, fordi visse typer avfall kan koste mer å håndtere jo dårligere sortert det er. Oversikt over avfallsmengdene forebygger dette.
Farlig avfall
Elektronikk kan inneholde farlig avfall, og derfor klassifiseres det også som farlig avfall. Det kan dreie seg om strømforsyningen i elektronikkproduktet og om for eksempel kvikksølv og giftig plast som mange elektronikkprodukter inneholder. Men også om andre kjemikalier som er klassifisert som farlig avfall. Batteriene bør dere, i den grad det er mulig, sørge for å ta ut av elektronikken før dere leverer den fra dere.
Ifølge EU-regler (direktiv 2008/98/EF) skal ALLE produserende selskaper både kunne gjøre rede for hvordan de håndterer det farlige avfallet sitt, og kunne spore hvor det farlige avfallet tar veien. Heldigvis er det eksperthjelp å få innen området. Du kan få hjelp til å forstå hva som kreves, og med å ta hånd om både materiale og rapportering (til nasjonal myndighet med ansvar for farlig avfall).
Sikkerhet
Fordi elektronikk inneholder farlig avfall, i tillegg til at det kan være sensitiv informasjon på blant annet harddisker, er det viktig å ha fungerende rutiner for håndtering av blant annet datamaskiner og andre avanserte elektronikkapparater.
Det er også viktig å velge en gjenvinner som tar hånd om og destruerer den sensitive informasjonen på en sikker måte og i henhold til gjeldende regler.
Kunnskap
Det er viktig at medarbeiderne dine er godt kjent med hvordan elektronikkavfallet skal håndteres. Både på grunn av det som er nevnt ovenfor, og for at dere skal kunne gjenvinne i prinsippet alt materiale og dermed drive forretning på en tvers igjennom bærekraftig måte. Det er bra å ha rutiner for hvordan medarbeiderne skal kunne vite hva som gjelder i selskapet. Opplæring er viktig, men også å ha rutiner for kompetanseoverføring. Å vite hva du skal gjøre når medarbeidere med mye kunnskap innen avfallshåndteringen slutter, er viktig – helst før vedkommende virkelig slutter.
En bra metode er å gjennomføre opplæringen innen avfallshåndtering i forbindelse med annen opplæring, og å ha informasjonen om regler og bruk nedskrevet på et lett tilgjengelig sted, for eksempel i en perm eller via en digital løsning.
Informere
Informasjon om elektronikkavfall handler både om intern og ekstern informasjon. Rutinene dine for bruken av elektronikkavfallet (og alt annet avfall) bør som angitt over, være nedskrevet på egnet sted. Og stedet/permen/den digitale løsningen bør være enkel å finne for alle berørte medarbeidere.
Når du har en god løsning for avfallet ditt og til og med kan vise til tydelige forbedringer, er det positivt for selskapet å kommunisere bærekraft. Både som ren varemerkebyggende markedsføring og som informasjon til kundene dine. Sørg for at du kan måle avfallshåndteringen din (du finner eksempler i denne målsettingsguiden), så får du snart frem tall som er enkle å omsette i kommunikasjon utad.
Sammendrag
Du har et godt grunnlag når du har kontroll på disse fem delene: sortering, farlig avfall, sikkerhet, kunnskap og informasjonsspredning. Tenk også på hvordan alt dette skal henge sammen og bli en del av det daglige, naturlige arbeidet på arbeidsplassen. Det kommer du til å ha stor nytte av.
Last ned guiden: Ta hånd om WEEE – Elektronikkavfallet