Nytt samarbeid gir eiendommer strøm fra bussbatterier

2020-01-26

bl_1280x400_banner_compqual80_CompQual80.jpg

Den 11. desember startet et nytt samarbeid mellom Volvo Bussar, Stena Fastigheter og Stena Recyclings datterselskap BatteryLoop. Prosjektet gir nytt liv til bussbatterier som etter flere år i trafikk, og etter å ha blitt omgjort til energilagre, fungerer som energikilde i Stena Fastigheters boligområde Fyrklöversgatan på Hisingen i Gøteborg.

Bakgrunnen for samarbeidet er at bruken av batterier er på sterk fremmarsj, først og fremst innen kjøretøyindustrien, og at det er et stort behov for å ta hånd om batterier på en bærekraftig måte. Samarbeidet plasserer Gøteborg i forkant når det gjelder gjenbruk av kjøretøybatterier.

– Volvo Bussar er pionerer innen elektromobilitet, som ger en ren, stille og effektiv kollektivtrafikk. Vi har en tydelig bærekraftstrategi i alle trinn i verdikjeden, og ved å gjenbruke bussbatterier og gi dem et ”andre liv” bruker vi ressursene på en bedre måte, samtidig som klimapåvirkningen reduseres, sier Håkan Agnevall, adm. direktør, Volvo Bussar. Elektromobilitet skaper nye sirkulære forretningssystemer, og det er virkelig givende å samarbeide med Stena Fastigheter og Stena Recycling om å utvikle denne nye virksomheten.

 

I Stena Fastigheters boligområde kommer de gjenbrukte batteriene til å bli ladet fra solceller på takene, og strømmen som lagres skal gjenbrukes i fellesrom, som f.eks. vaskerom, og til utendørs belysning. For Stena Fastigheter er dette et ledd i strategien for å oppnå bærekraftig bygging og finne nye energikilder.

– For oss handler det om å jobbe med sirkulære kretsløp og ressurseffektivitet ut fra et miljøperspektiv. Å koble sammen solceller og gjenbruke batterier er en måte for oss å fremskynde utviklingen på. En og samme infrastruktur kan brukes til å håndtere flere forskjellige utfordringer, som forbedret effektregulering og energilagring i bygninger med lokal produksjon, samt stabiliserende funksjoner for strømnett i forandring, sier Agneta Kores, adm. direktør ved Stena Fastigheter Gøteborg.

Etter flere års drift i trafikk har ikke batteriene lenger en kapasitet som er optimal for å drive en buss, men de kan fortsatt fylle behov innen andre områder. Av cellene fra bussbatteriene bygger BatteryLoop energilagre. Når kapasiteten i energilagrene er brukt opp, går de til gjenvinning. Å ligge i forkant og være en pådriver for utviklingen av sirkulære løsninger innen ulike områder er en del av Stena Recyclings forretningsidé.

– Vi har lang erfaring i å arbeide med både gjenvinning og gjenbruk innen flere områder. I takt med at bruken av batterier øker kraftig fremover, har markedet et stort behov for en aktør som BatteryLoop, som kan sikre at batterier tas hånd om på en bærekraftig måte, både når det gjelder gjenbruk og gjenvinning, sier Rasmus Bergström, adm. direktør for BatteryLoop.

For mer informasjon, kontakt:

Joakim Kenndal, pressesjef Volvo Bussar, +46 (0)73-902 51 50

Mia Larsson, kommunikasjonsansvarlig Stena Fastigheter Göteborg, +46 (0)75-241 51 61

Jesper Waltersson, kommunikasjonsansvarlig Stena Metall, + 46 (0)70-511 26 70

Del denne siden