Stena Recycling satser stort på resirkulering av batterier

2021-09-01

halmstad pressemelding_CompQual80.JPG

Stena Recycling har som mål å bli ledende på gjenvinning av batterier i Europa. Norge er et viktig marked for innsamling av batterier, og nå girer man opp satsingen med å investere i et nytt batterisenter på Ausenfjellet. Jon Emil Furuseth, som er ansatt som Country Manager for High Energy Batteries, begynner i stillingen 1. september.

På begynnelsen av sommeren ble det kjent at Stena Recycling vil investere en kvart milliard kroner i en ny resirkuleringsprosess for batterier. Investeringen innebærer et helt nytt anlegg i Halmstad, Sverige, og gjør det mulig å resirkulere 95 prosent av et litiumionbatteri, som blant annet er det vanligste batteriet i elektriske kjøretøyer.

- De siste årene har vi sett sterk vekst i litiumionbatterier generelt og spesielt i elbiler, og den veksten vil fortsette. Dette er et viktig skritt for at vi skal kunne dekke kundenes behov for å ta vare på brukte batterier på en trygg og miljøvennlig måte, sier Max Trandem, administrerende direktør i Stena Recycling AS i Norge.

Batterisenteret på Ausenfjellet skal kobles til anlegget i Halmstad. En første sortering gjøres på Ausenfjellet, deretter vil mesteparten av resirkuleringen skje i Halmstad. Gjennom samarbeidet med det multinasjonale selskapet Johnson Matthey, blir det også lagt til et annet prosesstrinn for å produsere fullstendig raffinerte materialer som kan brukes til produksjon av nye litiumionbatterier. Trygg og sikker gjenbruk er sentralt i alle Stena Recycling sine prosesser, samtidig som målet er å maksimere resurseffektiviteten.  Å lukke syklusen ved å hente ut resteffekt og deretter gjenvinne og lage nye batteriråvarer er avgjørende for å oppnå en sirkulær råvarekjede.

Jon Emil Furuseth kom sist fra en stilling i Exide Technologies, som er en av de største globale produsentene av batterier.  Har har vært ansvarlig for merket Sønnak i Norge de siste 10 årene. I samme periode har han sittet i styret i BatteriRetur AS og vært involvert i initiativet til resirkulering av litiumionbatterier.

- Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet hos Stena Recycling. Dette er et meget spennende vekstområde hvor det vil skje mye de neste årene, sier Jon Emil.

JEF_CompQual80.jpg

Kontaktperson:    
Jon Emil Furuseth
E-post:         Jon.Emil.Furuseth@stenarecycling.com
Telefon:       +47 95 77 79 88

Del denne siden